Mammelodi

Het laatste grote project dat wij bezocht hebben, was het gebundelde project in Mamelodi wat een deel van Pretoria (Tshwane) is in Zuid-Afrika. Dit project wordt gesteund door de Gemeente Delft via de stichting Delft-Memelodi wat op een actieve manier een stedenband onderhoudt met dit deel van Pretoria en levens in sloppenwijken probeert te vebeteren.

Dit project belicht twee hele belangrijke thema’s die niet zozeer met de directe primaire behoeften te maken hebben, maar meer het sociaal maatschappelijke aspect van duurzaamheid laten zien. Voor een duurzame maatschappij is het ook nodig naar sociaal demografische aspecten te kijken om te beseffen op welke manier een maatschappij ingericht kan worden om als het ware tot een totaalbeeld van de verbeteringen van het duurzame karakter van een maatschappij te komen.

Dit project in Mamelodi belicht dus twee belangrijke thema’s van deze sociaal maatschappelijke kant van duurzaamheid:

1. Het tegengaan van een extreem hoge werkeloosheid.
In Zuid-Afrika is de werkeloosheid in sommige plaatsen gestegen tot wel 50% van de werkbevolking. Het tegengaan van dit aantal met initiatieven die het project in Mamelodi ondersteunt, draagt bij om mensen een kans te bieden zich voor te bereiden op een baan of goede arbeidskansen te creeeren voor deze mensen.

2. Het tweede aspect is het proberen een oplossing te bieden voor het tekort aan goede huisvesting voor de armen van de bevolking.
De sloppenwijken die Zuid-Afrika zo bekend maken, worden alsmaar groter en dat is nog steeds een probleem. Mensen hebben geen goed onderdak en daar wordt al jaren aan gewerkt om dat terug te dringen. Het tweede deel van het project dat de Gemeente Delft ondersteunt in Tshwane helpt daar aan mee om huizen te creeeren en dit probleem tegen te gaan.

Clement Ntlailane is de project coordinator voor het project in Mamelodi. Door de stichting Delft-Mamelodi wordt hij fulltime betaald om dit project te managen, omdat zowel de stichting als de Gemeente Delft erg grote waarde hechten aan de demografische ontwikkeling van dit deel van Zuid-Afrika. Dit gebeurt door mensen met een geestelijke achterstand op te leiden voor een baan of om deze mensen de skills bij te brengen om anderen weer op te leiden.
Clement is verantwoordelijk voor enkele projecten die vanuit een lokale basisschool worden geleidt. Mensen die direct uit de townships komen en vaak een geestelijke of lichamelijke achterstand hebben, kunnen hier participeren in enkele kleinschalige projecten die hun uiteindelijk een vak moeten leren.

De initiatieven die hier zijn opgezet zijn: Computer cursussen, broodmakerij, een bakstenenmakerij, een AIDS-awareness toneelstuk in samenwerking met een lokaal cultureel centrum om de problemen van HIV-AIDS op een luchtige manier onder te aandacht te brengen van jongeren, een agricultureel project waar mensen leren hun eigen gewassen te cultiveren, een naaiatelier waar schorten en teddyberen worden gemaakt en een muziekschool.

Bij de projecten waar producten gemaakt worden, worden hetgeen wat gemaakt wordt, verkocht om de mensen in opleiding een klein inkomen te geven. Een deel van de winst gaat weer terug het project in om het continuerende karakter van het project hoog te houden en te verzekeren. Zo zijn al honderden mensen geholpen met deze initiatieven en wordt er goed werk gedaan om ook de groep mensen met een achterstand te laten participeren in de maatschappij.

Hulp uit Nederland is niet het enige waar deze projecten op kunnen vertrouwen. De Universiteit van Pretoria is ook een actieve deelnemer in deze projecten door te helpen met vooral kennis. Sommige studies van deze Universiteit hebben in het curriculum voor de studenten een verplicht vak waarbij zij actief de townships in gaan en de lokale mensen helpen in deze projecten. Deze ontwikkeling heeft eigenlijk twee belangrijke effecten. Ten eerste helpen de studenten mee en leren zij een bepaalde vorm van sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar belangrijker is nog dat een deel van de studenten van de vooral witte overheersende populatie van de Universiteit van Pretoria een keer in de sloppen wijken komen en de grote kloof tussen rijk en arm met hun eigen ogen kunnen zien en hiervan kunnen leren.

In Tshwane ondersteund de Gemeente Delft actief een huizen project door expertise en kennis van stadsplanning te geven om op een nieuwe manier huizen te bouwen voor de lokale bevolking van de sloppenwijken. Voor ons is het wellicht niet nieuw, maar voor de mensen daar is het even wennen: huizen met etages die zo zijn ontworpen dat de ontwikkelden uit de arme wijken op een effcicente en woonvriendelijke manier met elkaar kunnen leven. Studenten van de TU Delft hebben ook actief bijgedragen aan dit project. Marinda Schoonraad, een medewerker van een lokale organisatie die de TU Delft studenten begeleid heeft, was een van de coordinatoren die dit project actief en op een goede manier heeft gepresenteerd aan de lokale gemeente. Deze gemeente in Tshwane heeft dit project heel enthousiast aangenomen. Wij hebben Marinda geinterviewd en zij vertelde ons dat door de hulp van de TU Delft en de Gemeente Delft dit project concreet is gemaakt en uiteindelijk is neergezet. Op deze manier zijn duizenden nieuwe en zeer betaalbare huizen gebouwd om het tekort van het aanbod van huizen tegen te gaan. Al deze initiativen worden lokaal door de mensen zelf gecoordineerd zoals een executive commitee geleid door Pasty Malefo die in direct contact staat met de stichting Delft Mamelodi.

Vanuit Delft coordineert de stichting Delft-Mamelodi het contact tussen de Gemeente Delft en de projecten in Zuid-Afrika en fasciliteert in kennis, expertise vanuit het bedrijfsleven in de regio Delft en met financiele hulp om de projecten te kunnen realiseren. coordineert dit en naar haar zeggen heeft de stichting en de hulp vanuit Nederland ook nog een andere belangrijke functie: Het fungeren als bruggenbouwer tussen de zwarte en blanke gemeenschap waar nu nog steeds Zuid-Afrika erg hard aan werkt om deze groepen tot elkander te laten komen.

De aspecten van het project in Mamelodi en Tshwane en de hulp die de stichting biedt om de mensen in Zuid-Afrika te helpen, dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van sociale duurzaamheid in Afrika.

Alle projecten