<< Terug

Projecten

Het doel van de AfricAlive Expeditie is om duurzaamheid in Nederland te promoten. Omdat de meeste van ons student zijn aan een technische universiteit, en het feit dat het idee voor de expeditie is ontstaan naar aanleiding van het lustrum van de TU Delft, werd er gekozen voor een focus op technologie. Om inhoud aan dit doel te geven besloten we om een vijftal grote projecten te bezoeken, en actief te verslaan in de media. Omdat we van tevoren niet precies in konden schatten hoe snel we zouden reizen en wat voor problemen we onderweg zouden tegenkomen, hadden we besloten om deze vijf projecten aan te vullen met een zevental andere projecten, welke we zouden kunnen bezoeken in het unieke geval dat alles mee mocht zitten.

Vooraf hebben we een aantal regels opgesteld waar de expeditie als geheel aan moest voldoen, en daarmee natuurlijk de projecten. We besloten om Afrika positief te belichten. Afrika is te lang negatief belicht in de media, en heeft meer te bieden dan oorlog, hongerbaby’s, ziektes en ellende. Wij zijn van mening dat het constant negatief belichten van Afrika een soort van self-fulfilling prophecy kan bewerkstelligen. De ene manier om de deze vicieuze cirkel te doorbreken is door een ander beeld te laten zien van dit prachtige continent. Ons motto is dan ook Westerse Problemen, Afrikaanse Oplossingen, waarbij wij in het Westen iets kunnen leren van Afrika.

De houding van het Westen heeft een soort inherente arrogantie ten opzichte van de Derde Wereld, terwijl het Westen de grootste veroorzaker is van een groot aantal, veelal milieugerelateerde, problemen in de wereld. Het zijn dus in eerste instantie ónze problemen, en waarom zouden we niet naar onze zuiderburen kunnen kijken voor nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen. Zij zijn het die het voor elkaar krijgen om te (over)leven met een fractie van de energie die wij consumeren. Daarnaast gebruikt Afrika over het gehele spectrum minder per capita, zoals water en gebruiksartikelen. Ook de hoeveelheid afval die zij produceren staat in schril contrast met de groeiende afvalbergen die de horizon van onze beschaving vervuilen. Het Westen zou Afrika kunnen steunen op een duurzame manier, waarbij de Afrikanen als partner fungeren.

Het eerste belangrijke criteria bij het uitkiezen van de verschillende projecten was dat deze sprekend moesten zijn in de media. Daarmee bedoelen we dat de projecten vanaf het eerst moment een soort aantrekkingskracht moeten uitoefenen op een breed publiek. We willen de mensen nieuwsgierig maken, zodat ze ook hun aandacht vestigen op hetgeen wij willen laten zien. Daarnaast wilden we een zo breed mogelijk scala aan projecten bieden welke de meeste grote problemen, en oplossingen, laat zien die op dit moment wereldwijd spelen. De projecten die wij hebben geïdentificeerd belichten de wereldwijde energieproblematiek, en enkele potentiële oplossingen zoals alternatieve energie (zonne-energie, waterkracht, biobrandstof), het wereldwijde waterprobleem, en enkele potentiële oplossingen zoals waterzuivering en watermanagement, en daarnaast besteden we aandacht aan erosie, volkshuisvesting en onderwijs. Hiermee hopen wij een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de uitdagingen waar we wereldwijd mee geconfronteerd worden, nu en in de nabije toekomst.

Wij zijn van mening dat een probleem geïdentificeerd moet zijn door een lokale gemeenschap, om er daarna iets aan te gaan doen, met of zonder externe hulp. Het heeft geen zin dat er in het Westen een oplossing wordt bedacht voor een mogelijk probleem in de Derde Wereld waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Als het project een aantal jaren later dan eindelijk ‘klaar’ is, nadat er grote sommen geld in zijn gepompt, blijkt het vaak in te storten door gebrek aan geld, verantwoordelijkheidsgevoel, of gewoonweg omdat de benodigde infrastructuur niet aanwezig is om het ‘idee’ te onderhouden. Het is te vaak voorgekomen dat een project in Afrika grote dure landbouwmachines krijgt, waar geen onderhoud aan gedaan kan worden, op het moment dat de gulle gevers weer zijn vertrokken. Een project kan alleen duurzaam zijn, als zij ook gesteund wordt door de lokale bevolking, welke ook actief participeert in het project. De nadruk moet dan ook liggen op samenwerking.

<< Terug naar Voorbereidingen