<< Terug

Visa.

Het allerbelangrijkste document dat je bij je hebt is uiteraard wel je paspoort. Het is daarom belangrijk om een geldig paspoort te hebben wat nog een aantal maanden geldig is op het einde van de reis. Dit is standaard kennis natuurlijk, maar voor ons moesten de voorbereidingen net iets uitgebreider. Wij wilden alles zo goed mogelijk geregeld hebben voor vertrek en dat betekent visa aanvragen. Niet voor elk land is een visum verplicht en ervaring heeft ons geleerd dat bij veel grensposten een visum ter plekke te koop is. Echter, voor een goede voorbereiding wilden wij alle benodigde visa van tevoren hebben.

Het aanvragen van een visum voor een Afrikaans land neemt meestal een aantal dagen in beslag en moet ook vaak in Brussel in plaats van in Den Haag of Amsterdam, voor het visum van de Centraal Afrikaanse Republiek moesten we zelfs naar Bonn reizen. Dat leverde het eerste probleem op, het regelen van visa voor meer dan 20 landen kon wel eens 2 maanden voltijd werk betekenen. Het tweede probleem was de geldigheid van de visa. Een visum moet binnen 3 maanden na uitgifte gebruikt worden en dat is voor een reis van vijf maanden moeilijk te realiseren.

De oplossing zoals wij die gevonden hebben is via de Visumdienst in Rotterdam. Zij zijn een professioneel bedrijf dat visumaanvragen doet voor grote bedrijven als Philips. Zij reizen dagelijks met vele paspoorten naar Brussel, kennen de weg op bijna alle ambassades en stemden erin toe om ons kosteloos te helpen. De tijd voor het regelen van de visa was zo drastisch verminderd tot één volle dag aanvraagformulieren invullen met zijn zessen en het leveren van de paspoorten op de juiste tijdstippen. Het tweede probleem van de geldigheid hebben we ondervangen door een tweede paspoort aan te vragen. Dit kan in Nederland als een bedrijf of stichting garant staat voor de noodzaak van een tweede paspoort. Wij hadden onze eigen stichting die een verklaring afgaf alsmede een verklaring van de Visumdienst. In nauw overleg met de Visumdienst werd besloten dat het eerste paspoort de visa voor het eerste deel van de reis zou bevatten en het tweede paspoort zou terwijl wij al onderweg zouden zijn, gevuld worden met de visa voor de tweede helft. De paspoorten moesten daarna opgestuurd worden naar Africa, maar wel op een veilige manier. De Nederlandse ambassade in Ghana bood hier de uitkomst. De Visumdienst zou per diplomatieke post de paspoorten naar de ambassade in Ghana sturen alwaar wij ze konden ophalen op vertoon van ons eerste paspoort.

Onze ervaring met grensovergangen is dat het erg veel tijd en soms ook omkoop pogingen scheelt als alles van tevoren geregeld is. De visa bij de ambassades in Europa zijn vaak wel duurder dan de visa aan de grens.

Naast visa zijn er natuurlijk nog veel meer papieren te regelen van te voren. Voor de volledigheid hieronder een lijst van papiertjes die je niet mag vergeten.

  • Paspoort(en)
  • Visa
  • Rijbewijs
  • Internationaal rijbewijs (vertaling van je rijbewijs verkrijgbaar bij elk ANWB kantoor. Let op er is een witte en een grijze, deze zijn geldig voor verschillende landen, wij hadden beide versies nodig)
  • Motor/auto eigendomspapieren
  • Internationale Motor/auto eigendomspapieren (ook ANWB)
  • Carnet de Passage (paspoort voor motorvoertuigen te regelen via de ADAC in Duitsland)
  • Verzekeringspapieren voor jezelf en je spullen.
  • Als je projecten doet een verklaring die dat bewijst in meerdere talen.
  • Handig: 40 kopien van een brief waar je je naam, paspoortgegevens, route, en 'occupation opschrijft. Dit kan je afgeven bij politie controles en scheelt vaak veel tijd.

<< Terug naar Voorbereidingen